Prednosti montažnih kuća

PREDNOSTI MONTAŽNE DRVENE GRADNJE (u odnosu na klasičnu gradnju)

1. IZVRSNA TOPLINSKA SVOJSTA

Baza je drvena konstrukcija
Iako u južnoj Europi i Hrvatskoj još uvijek prevladava klasična gradnja, u sjevernoj Europi, gdje je klima hladna, većina kuća je građena od drveta. Dizajn modernih montažnih kuća nudi veliki toplinski komfor uz iznimno nisku potrošnju energije, jer dobro izolirani drveni zidovi omogućuju očuvanje topline u kući. Drveni okvir, spojen u cjelinu, podnosi vjetrove, opterećenja snijegom i jake potrese, a drvo je izuzetno korisno za gradnju u područjima gdje je zbog male težine smanjena nosivost tla. Ali kako montažna konstrukcija može biti tako izolacijska?

Manja debljina zida i lakša konstrukcija
Važna prednost montažne kuće je što u montažnoj gradnji već imate ugrađenu toplinsku izolaciju između stupova u ravnini nosive drvene konstrukcije. Dakle, montažna kuća ima znatno bolje vrijednosti toplinske propusnosti u odnosu na klasičnu gradnju. Pojednostavljeno rečeno: to znači da je za usporedivu vrijednost zidane konstrukcije potrebno dodati više fasadne izolacije, što zauzvrat predstavlja deblju konstrukciju i manje stambenog prostora. Debljina zidova i lakša konstrukcija predstavljaju bitne prednosti montažne gradnje u odnosu na klasičnu. Masivni zidovi klasične konstrukcije osiguravaju akumulaciju topline, a kao rezultat toga dolazi do sporijeg pregrijavanja konstrukcije ljeti. Montažne kuće imaju manju akumulaciju topline zbog tanjih zidova, što znači da se zimi brže zagrijavaju, a ljeti brže i lakše hlade. Stručnjaci procjenjuju da kvalitetno građene montažne kuće imaju i do 50% manje troškove grijanja od prosječnih kuća klasične gradnje.

Kompletno rješenje za toplinsku izolaciju
Zgrade se moraju promatrati kao cjelina, a samo dodavanje izolacije na fasadu nije uvjetovano kvalitetom konačnog proizvoda. Montažna gradnja svojim sistemskim rješenjima pokriva cjelokupnu ovojnicu zgrade – uključujući i stolariju, pri čemu je potrebno voditi računa o kvaliteti ugradnje i pravilnom oblikovanju detalja, a ne samo o kvaliteti svake komponente. Kvalitetni detalji uvjet su kvalitetne gradnje objekta. U montažnoj gradnji, zbog specifičnosti dizajna, mogu puno više pažnje posvetiti svakom detalju i prethodno ga testirati u proizvodnji.

2. BRZ PROCES IZGRADNJE

Osnovni konstruktivni element u montažnoj gradnji je drvo, a bit montažne gradnje je montaža objekta od montažnih elemenata. Radi se dakle o unaprijed pripremljenoj konstrukciji, gdje stručnjaci sastavljaju elemente i veće sklopove u građevinskom prostoru u cjelinu, pa je gradnja čistija na samom gradilištu. Brza gradnja montažne kuće osigurava da se građevina izgradi u najkraćem mogućem roku i time zaštiti od vremenskih nepogoda. Vrijeme izgradnje montažne kuće ovisi o vrsti građevine, složenosti objekta i ugrađenim materijalima, a okvirno vrijeme izgradnje varira od dva do pet mjeseci, ovisno o fazi izgradnje.

3. TROŠKOVI SU UNAPRIJED POZNATI

Važna prednost montažne gradnje je transparentnost investicije, jer se cijena ne mijenja tijekom izgradnje. U fazi kupnje i potpisivanja ugovora tako se informirate o konačnoj cijeni investicije, a troškovi su unaprijed poznati i fiksni. Dok se ne uselite, možda vas neće iznenaditi neplanirani troškovi koji bi ugrozili vašu financijsku sigurnost. No, istovremeno, kao kupac, možete prilagoditi želje za upotrijebljenim materijalima i izborom opreme tijekom gradnje, stoga je važno znati da se cijena može mijenjati prema vašim dodatnim željama.

Financiranje montažne kuće je postupno i prati pojedine faze izgradnje. Dakle, ne trebate unaprijed osigurati puni iznos investicije, već je potrebno zakupiti brzi proces izgradnje i time vrijeme završetka kuće – kuća po sistemu ključ u ruke može se izgraditi za pet mjeseci.

montažne kuće

4. BRZA SANACIJA

Obnova montažne kuće u mnogočemu je jednostavnija i prije svega brža od obnove kuće klasične gradnje. Mnogi elementi montažne kuće se lako mogu ukloniti, pa je u slučaju poplave sušenje cijele konstrukcije brže i kvalitetnije. Zidni dijelovi, unutarnje obloge i izolacije komponente su koje se brzo i jednostavno mogu zamijeniti, što je znatno jednostavnije od sušenja vlažnih zidova u slučaju klasične gradnje.

5. VISOKA POTRESNA I POŽARNA SIGURNOST

Na prvi pogled može se činiti da je montažna gradnja lošije kvalitete zbog svoje lakše konstrukcije i da će teže podnijeti ekstremne vremenske uvjete kojima često svjedočimo u Hrvatskoj, ali to nije slučaj.

Sigurnost od potresa
Ako govorimo o gradnji energetski učinkovitih i potresno sigurnih zgrada, nema alternative drvenoj (montažnoj) gradnji. Drvo, kao prevladavajući građevinski materijal, savršeno podnosi tlačna i vlačna opterećenja te tako savršeno podnosi silu savijanja koja nastaje uslijed potresa. Mnogi nisu svjesni da predviđena šteta na zgradi ovisi prvenstveno o njezinoj težini. Očekuje se da će težina montažne kuće biti četiri puta manja od konvencionalne gradnje, pa je potresno sigurnija, a možete je graditi i na terenima smanjene nosivosti.

Sigurnost od požara
Istodobno, montažna konstrukcija je vatrootporna. Naravno, drvo je kao prirodni materijal zapaljivo, ali u slučaju požara preuzima veća opterećenja od betona ili čelika. Prilikom izgaranja drvo na svojoj površini stvara samozaštitni sloj koji štiti unutarnju nosivu jezgru kuće. Okvir kuće tako ne gubi nosivost i kasnije ne popusti. Istodobno, zbog korištenja posebne zidne obloge s pločama od gipsanih vlakana, vatrootpornost se procjenjuje na čak 60 minuta. To znači da imamo dovoljno vremena da se sigurno povučemo iz objekta.

6. ZDRAVA STAMBENA KLIMA

Osnovni konstruktivni element u gradnji montažne kuće je drvo – najveći dar koji nam je priroda dala. Objekti su građeni od prirodnih materijala koji su izrazito prozračni, pri čemu je gradnja montažne kuće praktički “na suho”, dok u klasičnoj kući postoji vlaga zbog načina gradnje koja nije vidljiva golim okom. Tako se zauvijek možete oprostiti od vlage u montažnoj kući, koja je glavni krivac za crne površine plijesni na zidovima. Svi smo svjesni da nema života bez čistog i svježeg zraka, pa je i ventilacija iznimno važna za zdravu životnu klimu. Mnogi ponuđači montažnih kuća stoga vam nude napredne ventilacijske sustave koji uvijek osiguravaju svjež i čist zrak u zatvorenom prostoru, a istovremeno nisku potrošnju energije. Hladni vanjski zrak se prethodno čisti kroz sustav filtera koji zadržavaju prašinu, pelud i krute čestice, što sustav čini pogodnim i za osobe s alergijama na pelud.

7. VISOKA KVALITETA ŽIVLJENJA U SKLADU S PRIRODOM

Korištenje prirodnih materijala u gradnji nudi potpuno drugačiji aspekt životne udobnosti. Drvo, kao materijal koji prevladava u gradnji montažne kuće, prirodni je materijal i izolator koji savršeno zadržava toplinu, a uz to je i prozračan. Stoga mnogi ponuđači montažnih kuća preporučuju drvenu kuću osobama koje imaju respiratorne probleme. Ovako izgrađena kuća je ekološki prihvatljiva i tijekom gradnje i prilikom rušenja, jer su svi materijali prirodni i ne opterećuju okoliš. Jedna od ključnih prednosti drvene gradnje je upravljanje energetskom učinkovitošću u materijalnom i tehnološkom smislu, čime drvena gradnja zauzima vodeću ulogu u području kvalitetne gotovo nulte energetske gradnje u Hrvatskoj i svijetu. I ne zaboravite, gradnja drvenih montažnih objekata prvenstveno je sigurna i dugoročna investicija koja u svom životnom ciklusu manje gubi na vrijednosti od klasične gradnje.

TU SMO ZA SVA VAŠA PITANJA! PITAJTE NAŠEG OVLAŠTENOG PROJEKTANTA!

Kupujete zemljište, kuću ili stan, a niste sigurni je li predmetna nekretnina baš za Vas?
Imate mnogo pitanja na koja sami ne možete naći odgovor?

Obratite nam se s povjerenjem i naš ovlašteni arhitekt će sa zadovoljstvom dati odgovore na Vaša pitanja te vas upoznati s prednostima i nedostatcima željene nekretnine prije same kupnje i upozoriti na probleme kojih možda niste ni svjesni.

Nudimo Vam i pomoć u provjeri prostornih planova vezanih za Vaše sadašnje ili buduće zemljište, a vršimo i uslugu provjere mogućnosti gradnje na predmetnoj čestici, poput maksimalnih dimenzija, iskoristivosti i izgrađenosti građevne čestice i ostalih parametara.

POSJETITE NAS

© 2020 Concept Ing // Designed by PLAMGRAPH